tisdag, mars 24, 2009

Linssoppa till middag

Receptet hämtat från Buffé och räcker till 6-8 portioner

2-3 stora potatisar, 2-3 stora morötter, 1 bit selleri
3 palsternackor, 1 stor gul lök ,
1 purjolök, 1-2 vitlöksklyftor, buljongtärningar, 1 msk mejram,
1 msk oregano, 3-4 dl röda linser, olivolja, salt och peppar, citronklyftor,hackad färsk koriander


Gör så här
1. Skölj och skala potatis och rotsaker. Skala
löken, ansa purjolöken. Hacka dem grovt.
Fräs allt i 1 dl smör/olja i en stor kastrull.
2. Häll på 1 1/2 liter vatten. Lägg i den skalade
vitlöken (hela klyftor), buljongtärningarna
och generöst med torkad smulad mejram
och oregano. Låt koka tills grönsakerna är
mjuka.
3. Mixa med mixerstav tills soppan är slät. Späd med vatten till lagom konsistens, ca 1 liter. Lägg i de röda linserna. Låt koka i ca 10 minuter, men se till att linserna inte bränner fast i bottnen, späd ev med mer vatten.
4. Smaka av med ca 1 tsk salt och 1 tsk peppar. Servera med citronklyftor, hackad koriander och ev en klick lätt crème fraiche.

Inga kommentarer: