torsdag, mars 26, 2009

Huden och hälsan

Oljeåldern. Hela världen snurrar runt ett oljefat. T.o.m. i hudvårdsprodukter hittar vi den. Den är mjukgörande, fuktighetsbevarande, skyddande. Den kallas mineralolja.

Döda växter som under miljontals år pressats samman till råolja. Det finns ingenting som kroppen behöver i denna olja. Ändå är den huvudingrediens i de flesta krämer och tvålar i badrumsskåpen. Läs ingrediensförteckningen så hittar du med all säkerhet någon av dessa: Ozokerit (ingår t.ex i maskara), Polyisobutene (ingår t.ex. i lipgloss), Mineral Oil, Petrolatum, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Mineralolja, Petroleum, Paraffinum, E 905.....etc

Oljemolekylerna är är för stora för att tränga in i huden och göra den mjukare, istället lägger den sig som en tunn film över porerna och täpper till dem. Fuktighetsbevarande i all ära! Råttor får ledgångsreumatism om de utsätts för mineraloljor se Berit Sverdrups avhandling. Summa summarum är mineraloljor skadliga både för såväl djur som natur, och bör helst endast användas till döda ting som symaskiner eller bilmotorer.

Vill du däremot ge din hud näringsrika produkter som är minst lika mjukgörande som vaselin är billig, ska du köpa vegetabiliska oljor. Pressade från levande växter är de fulla av välgörande och naturliga ämnen. Inte ens doften är konstgjord. Vegetabiliska oljor är små små molekyler som kan gå ner i porerna och göra nytta! :-)

Märken utan mineraloljor är bl.a. Dermalogica, Weleda, Dr Houschka, Rosen serien, Roc, Marja Entrich, Decléor, Veribel och Yvonne Ryding. Det finns även en ny internationell märkning för naturkosmetik. Så håll utkik!

Vill du läsa mer om detta gå in på länkarna:Ekohudvård, Lagerstedts & Company eller Cherchez La Femme.

Inga kommentarer: