torsdag, mars 12, 2009

Köttet och hälsan

Tydligen är rött kött en bidragande orsak till tjocktarmcancer. Man får ju inte cancer på en gång, men under vägen dit utsätts mage och tarm för kväveföreningar som bildas då kött bryts ned. Kväveföreningarna skadar vårt DNA och kan därmed öka cancerrisken. WHO avråder från att äta mer än 0,5kg rött kött i veckan.

Jag ska alltså INTE äta rött kött under kommande 27 dagarna.

Ca 10% av alla cancerformer står tjocktarmscancer för, det är den fjärde vanligaste cancerformen. Varje år drabbas 800.000 människor. Som för alla cancerformer är påfrestningar utanför kroppen av stor betydelse. I olika delar av världen drabbas befolkningen i olika utsträckning av cancer. Dels beroende på befolkningsgruppens genuppsättning, men mest pga av omgivningen... Alltså vad vi stoppar i oss eller utsätter kroppen för på andra sätt.

Hudcancer är vanligast i Australien. Tjocktarmcancer är 3-4 ggr vanligare i USA än i Japan.

Inga kommentarer: