tisdag, mars 17, 2009

Köttet och miljön

Hur köttet påverkar hälsan är en liten sak i jämförelse med hur köttet påverkar miljön!

Världen befinner sig i växande problematik då det gäller miljö och energiförsörjning.
Visste ni att köttkonsumtionen är en ganska stor bidragande orsak? Känner ni till växthuseffekten? Gaser i atmosfären hindrar värme från jorden att reflekteras ut i rymden. Värmen stannar kvar på jorden. Jorden värms upp och klimatet förändras. Ett globalt problem för människor djur och växter.

Det föds det upp tre gånger så många boskapsdjur som det finns människor. Dessa djur äter upp mer än hälften av all föda som produceras på jorden. Mat som kunde räcka till en ständigt växande världsbefolkning.

20 miljarder kor, grisar och getter leder till enorma utsläpp av växthusgaser. I Sverige bidrar utsläpp från boskapsdjur med 59% av växthusgasen metan. Ett kilo griskött ger 10 ggr större utsläpp av koldioxid jämfört med 1 kg ärtor. Ett kilo potatis ger 40 ggr lägre koldioxidutsläpp jämfört med kött.

Kött är gott (?), kött ger energi, kött tillför kroppen protein. Kroppen behöver protein som finns i bl.a. kött. Protein finns även bl.a. i bönor, linser och ärtor. Men för att producera kött krävs det betydligt mer energi, vatten och landyta än för att producera vegetabiliska proteiner. Proteinerna är sak samma vare sig från om det är en fläskfile eller en hummusröra. Ett kilo nötkött kräver 12,8kWh medan 1 kg baljväxter endast kräver 0,86kWh.

För att inte tala om vattenåtgången för att föda upp och producera en fläskfile! 100 000 liter vatten / kg kött går det åt! Äter du ist. potatis går det åt 500 L / kg.

Övergödning av marker och vattendrag är helt o hållet förknippat med jordbruk. Kväve från gödsel sprider ammoniak. 90% av utsläppen kommer från djurhållning.

Vi äter mer kött idag än någonsin tidigare. Sedan 50-talet har konsumtionen femfaldigats. I Sverige äter vi 72 kg kött per person varje år.

Vill du fördjupa dig i tabeller och diagram kan du läsa Mat miljö och rätt visa av Jens Holm.

Så av ytterligare flera anledningar ska jag alltså inte äta kött under min detox!

Idag bor det ca 6 miljarder människor på jorden. Om 40 år är vi dubbelt så många. Enda sättet för dessa magar att bli mätta är att få tillgång till det spannmål som boskapen äter.

Inga kommentarer: