söndag, januari 25, 2009

Likt men ändå så olikt

Sverige är ett av Europas största länder. Kongo ett av Afrikas.

I Sverige är bergen fyllda av järnmalm, i Kongo av diamant.
Där produceras elektricitet av vattenkraft, precis som här.

Oavsett om det är björn & varg eller tigrar & elefanter som faller offer så är det förbjudet med tjuvjakt. Både i Sverige och Kongo.

De som tror är kristna, i Sverige såväl som i Kongo.

Kongo är en demokrati precis som Sverige. Regeringschefen där heter Joseph, svenskarnas Fredrik. Säga vad man vill om han, men Fredrik och hans parti sätter inte alla järnmalmspengar i sin egen ficka.

För Sverige är rättssäkert. Kongo är korrumperat.


Läs i DN söndag idag. Det stod inget om naturtillgångar eller årsnederbörd. Inte heller om det Afrikanska köket eller safariresor.

Det stod om något som berörde mig starkt. Det stod om hur soldater använder sig av våldtäkt som maktmedel. 100-tals varje dag. Kvinnorna misshandlas svårt efteråt med knivar och gevär. Allt för att skrämma befolkningen. Allt för att inte skapa en rättsstat. Allt för att tjäna mer pengar.

Det tog emot att vända sida. Läsa om hur man enkelt steker en rostbiff. Det tog emot att tugga rostmackan med marmelad. Tänkte att jag är lyckligt lottad här på jorden. Tänkte att det är så nära. Men ändå så långt bort.

Tänkte på filmen "Blood diamond". Se den.


bild: www.utoronto.ca

2 kommentarer:

Anonym sa...

ja vilka kontraster det finns på denna jord och att man bara har haft ren och skär tur som råkade födas här i denna fredliga del av världen...vad kan man göra...du reagerar iaf.... inte ens det gör alla .......det gäller att vara medveten och tro att även små saker påverkar i längden.........

Pia Nyberg sa...

Huva, usch. Ja, det finns saker man inte vill veta. Apropå det kan jag rekommendera "Tusen strålar" 39 kr Adlibris. http://www.adlibris.com/se/searchresult.aspx?search=quickfirstpage&quickvalue=tusen+str%e5lar&title=tusen+str%e5lar&fromproduct=False De har dessutom nu fått in Shantaram för samma pris.